Wanneer:
20 november 2019 @ 20:00
2019-11-20T20:00:00+01:00
2019-11-20T20:15:00+01:00
Waar:
Het Trefpunt
Spechtstraat 32
Enschede

De Nashville-verklaring heeft in heel kerkelijk Nederland heftige reacties opgeroepen. Veel gemeenten en parochies vragen zichzelf af wat hun standpunt is over seksuele en genderdiversiteit en hoe zij met vragen en verzoeken van hun gemeenteleden op dit onderwerp moeten omgaan. Gender is een relatief nieuw thema waar minder over gesproken wordt dan over homoseksualiteit. De werkgroep van COC Twente-Achterhoek organiseert daarom een themabijeenkomst voor iedereen die vanuit een kerkelijke rol of vanuit eigen ervaring te maken heeft met genderdiversiteit. Deze themabijeenkomst vindt plaats op woensdag 20 november 2019 en begint om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur). We houden deze in Het Trefpunt, Spechtstraat 32 in Enschede.

Hokjesdenken

Wanneer gemeente- of parochieleden niet voldoen aan verwachtingen over man- en vrouw-zijn, kan dit voor ongemak zorgen in de gemeenschap, omdat deze ingaat tegen de man-vrouwnormen die we vanuit het geloof, omgeving en media hebben meegekregen: is het onderscheid tussen mannen en vrouwen wel zo zwart-wit? Welke normen hebben we precies? Welke impact hebben woorden en gedrag op hen die zich niet thuis voelen in het hokje ‘man’ of ‘vrouw?

Programma van de bijeenkomst

In deze bijeenkomst willen we het thema “Gender” zonder oordeel met elkaar verkennen aan de hand van feitelijke informatie, persoonlijke verhalen en vanuit situaties uit de (pastorale) praktijk van parochies en gemeenten: wat doe je als gemeente wanneer een transgender-gemeentelid vraagt om in een viering de zegen over zijn/haar nieuwe  naam uit te spreken? Hoe kun je ouders ondersteunen tijdens het transitieproces van hun kind? Hoe kunnen we het gesprek in de gemeente over gendernormen op gang brengen?

De bijeenkomst is gericht op pastores, predikanten, diakenen, ouderlingen, jeugdwerkers en anderen die vanuit een kerkelijke rol vragen kunnen krijgen over gender. Daarnaast zijn lhbt+’ers van harte welkom die hun ervaringen met genderdiversiteit in de kerk willen delen.