Tentoonstelling ‘Jij die mij aanziet’ in Waterstaatskerk

Vanaf zondag 15 september 2019 kan men in de Waterstaatskerk ‘mensen kijken’, een zeer geliefd tijdverdrijf voor velen.
In de Hengelose Waterstaatskerk zijn vijftien portretten te bezichtigen van vijftien verschillende kunstenaars.
‘Jij die mij aanziet’ is de indringende naam van deze expositie. Daarmee doet het een beroep op de kijker. Want de kunstwerken kunnen aangrijpend, innemend, of beangstigend zijn, zelfs weerstand of juist compassie oproepen. Het is uiteindelijk aan de kijker zelf om zich te laten raken en te oefenen in het kijken naar ‘Jij die mij aanziet’. ‘Jij die mij aanziet’ is een initiatief van de Kunstcommissie van de Protestantse Gemeente Hengelo in samenwerking met het Kunstcentrum HeArtGallery. Jan Noltes, voorzitter Stichting HeArtGallery te Hengelo, heeft de prachtige portretten geselecteerd. Deels uit particuliere collecties, deels uit de kunstuitleen-collectie van HeArtGallery, deels zijn ze speciaal voor deze tentoonstelling gemaakt.

Prof. dr. Wolter Lemstra, voormalig burgemeester van Hengelo, verzorgt de officiële opening op zondag 15 september om 12.30 uur. Evan Bogerd, organist en kerkmusicus van de Waterstaatskerk te Hengelo, zal een aantal improvisaties over een aantal kunstwerken ten gehore brengen. Aansluitend kunnen geïnteresseerden meedoen aan een workshop portrettekenen in de foyer.

 Gedurende de expositieperiode die duurt tot en met zondag 10 november, kunnen bezoekers deelnemen aan diverse activiteiten. Op zondag 29 september is er om 15.30 uur een lezing door samensteller Jan Noltes met interviews en een groepsgesprek. Ook zijn er weer orgelimprovisaties te beluisteren. Op zondag 13 oktober verzorgt Bert Bertelink van Foto Bertelink een workshop portretfotografie (12.00 – 16.00 uur). Vanaf 15 oktober worden de kunstwerken van de begane grond met die van de 1e etage gewisseld. Zondag 3 november leidt dominee en kunstenaar Arent Weevers een viering in het teken van deze expositie. Deze bijzondere dienst begint om 10.30 uur. Vast onderdeel in de Waterstaatskerk zijn de lunchconcerten op woensdagmiddag van 12.30 – 13.00 uur waarna de tentoonstelling ‘Jij die mij aanziet’ bezocht kan worden.

Zondag 20 oktober is de Waterstaatskerk gesloten vanwege een concert. Incidenteel kan de kerk dicht zijn vanwege bijvoorbeeld een huwelijksinzegening of een uitvaartdienst. Maar op alle andere momenten zijn mensen van harte welkom om de expositie te bezoeken. Openingstijden: op woensdag van 13.00 – 16.00 uur en van vrijdag tot en met zondag van 12.00 – 16.00 uur. Meest actuele informatie op www.facebook.com/Waterstaatskerk

Paradox

Oog voor elkaar houden is in deze snelle technologische cultuur lastig, laat staan als de mens tegenover je vreemd en anders overkomt dan jij. Kunstenaars overal in de wereld, in het verleden en heden, zijn gefascineerd door de ondoorgrondelijkheid van de mens. Juist dat brengen zij tot uiting in portretten. Bezoekers aan de expositie zullen merken dat de kunstwerken niet zomaar een weergave zijn van het menselijk gezicht, maar iets raadselachtigs blijven houden. Deze paradox brengen de kunstenaars in beeld.

Deelnemende kunstenaars

Robert Zandvliet, Ronald Ophuis, Karin Hoogesteker, Paul Hoebee, Omar Koubâa, Nanon Morsink, Metin Yirtici, Judith Schepers, Merit de Jong, Gonda Steffens, Jozef de Bot, Riemko Holtrop, Jan Hoowij, Rik Meijers en De Derde Persoon (duo Esther de Vries & Jop Horst).

 15 september t/m 10 november 2019

 

Recent Posts